Bordercollie

UKK - Bordercollie

1. Minkälaiselle ihmiselle borderi sopii? 

Liikunnalliselle ihmiselle, jolle koiraharrastus on/tulee olemaan enemmän elämäntapa kuin yksi harrastus muiden joukossa. Borderin kanssa tarvitaan myös aimo annos maalaisjärkeä ja huumorintajua, sekä kykyä asettaa rajat ja pitää niistä kiinni. 

2. Etsin työkoiraa maatilalle, saako teiltä pennun? 

Emme valitettavasti myy pentujamme paimeniksi. Syy tähän on se, että koiramme ovat ns. Show-linjaa, emmekä voi antaa minkäänlaista takuuta niiden paimennusominaisuuksista. 

3. Onko pakko käydä näyttelyissä? 

Ei, emmekä myy pelkkiä "näyttelykoiria". Kerrothan rehellisesti mikäli näyttelyt eivät sinulle sovi. Meille oikean koiran ja oikean kodin kohtaaminen on kaiken a ja o, ja lupaavin "näyttelykoira" ei useinkaan ole sopivin jostain muusta kiinnostuneelle, joten meidän on erittäin tärkeä tietää totuudenmukaisesti minkälaista ystävää kaipaat. 

4. Voiko borderin aktivoinnin tarpeen tyydyttää frisbeen heitolla ja koirapuistoilulla? 

Ei ja ei. Borderi ei lähtökohtaisesti ole koirapuistokoira emmekä suosittele niissä käymistä, ja lelujen heitolla koiraa ei saa väsyneeksi, vaan pikemminkin stressaantuneeksi. Bordereilla on usein sisäsyntyinen taipumus neuroottiseen käytökseen, ja kannustamme leluja käytettävän ennemmin palkkioina kuin omistajan ja koiran yhteisenä  ajanvietteenä. 

5. Onko bordercollie terve rotu? 

Bordercollie kuuluu PEVISAan lonkkien, olkanivelten ja silmien osalta. Lisäksi meillä on monta erilaista geenitestiä, jotka vähintään jalostuskoirille suositellaan tehtävän, niistä lisätietoa tästä linkistä

Bordercollieilla tavataan erilaisia nivelongelmia, selkämuutoksia, autoimmuunisairauksia sekä epilepsiaa. Tästä linkistä pääset tutkimaan rotuyhdistyksen ylläpitämää terveystietokantaan, johon omistajat voivat itse ilmoittaa koiriensa terveystietoja. 


6. Onko terveystutkimukset pakollisia? 

Kyllä. Kasvattajina meille kasvattiemme tutkimustulokset ovat erittäin tärkeitä, mutta ennen kaikkea koiran itsensä kannalta on tärkeä tietää, mitä kuoren alta löytyy. Pentujen eteen on tehty paljon suunnittelua ja käytännön työtä, ja on tärkeää tietää mihin tällä työmäärällä on päästy. Kauppasopimuksiin kirjoitamme ehdon koiran tutkimisesta 1-2v iässä, vähintään PEVISAn vaatimusten (lonkat, olat, silmät) verran. 

7. Haluan tietyn värisen pennun, onnistuuko se? 

Meille syntyy pääsääntöisesti mustavalkoisia pentuja, ja toisinaan ruskea tai punainen on myös mahdollinen. Emme koskaan myy koiraa värin perusteella, joten valitettavasti mikäli tietty väri on ensimmäinen ja tärkein toive, joudumme ohjaamaan kyselyt muualle. 

8. Olen kiinnostunut näyttelyistä ja lenkkeilystä, voinko ottaa borderin? 

Valitettavasti tähänkin sanomme, että ei kannata. Niin ihmisen kuin koirankin mielenterveyden kannalta on tärkeää, että koiralle tarjotaan sen aivoja kuormittavaa työskentelyä liikunnan ohella, jotta vaaka pysyy balanssissa - borderi voi muutoinkin olla ensimmäisenä vuotenaan melko raskas, ja saati silloin jos mitään ajattelua vaativaa ei ole tarjolla. 

9. Sopiiko bordercollie kerrostaloon? 

Mikäli aktivointi- ja liikunta-asiat ovat kunnossa, niin estettä ei ole. Borderi ei myöskään ole erityisen haukkuherkkä koira.